Home > how to tutorial > how to correctly setup your bb9900 to save battery & improve performance

how to correctly setup your bb9900 to save battery & improve performance

October 2nd, 2011 Leave a comment Go to comments



Hi There,

today i want to share a tutorial about how to upgrade & shrink blackberry 9900 os, as we know Dakota (bb9900) on their default setting has very high battery drain, but with a little tuning & correct setting all the problem above can be avoided and you don’t event have to buy a spare battery.

DISCLAIMER

Do it with your own risk, by upgrading the os you will have possibility to brick your blackberry and if you bought the blackberry from the local operator with official 1 year warranty, upgrading os to different carrier may void the warranty

I had done little research in many dakota operating system versions & found that os version 7.0.0.440 has the best battery life & memory management so far, until now i’ve applied the method above to all of my customers who bought blackberry 9900 from my shop, and they seemed very happy with the result, the combination is Blackberry Dakota + OS 7.0.0.440 + shrink os BB Boss v2.2 + set 2G network

and if you want to try up my method, below i’ve described the step by step tutorial

Preparation :

before we continue please prepare & download all the files & applications below

1. BBSAK
2. BB Boss v 2.2 & download attachment file settting shrink bb bos pd email ini
3. Blackberry 9900 os 7.0.0.440
4. Newest Desktop Manager for Windows
5. Screen Shot of my settings on bb9900
6. BB Boss v 2.2 Shrink Setting bb9900

Step by step instructions :

1. Install Blackberry Desktop Manager for Windows, and if don’t have the latest version please upgrade your desktop manager before we continue to the next steps
2. Install Blackberry OS 7.0.0.440 & delete vendor xml (should be on directory c:/program files/common files/research in motion/loader)
3. Install BBSAK & BB Boss v 2.2 (if you like you can donate (USD 2) to their site for future improvement of the application)
4. Click BB Boss icon on your desktop pc and on the middle top, theres drop down box, click there & choose OS 7.0.0.440 for 9900 after that Click File on the top left corner – Import – locate the shrink setting template that i’ve previously given before (point no 6 on Preparation Steps) or you can open my screen shot for instant (point no 5 on Preparation Steps), and please do remember to ALWAYS delete Social Feeds because that application is consumes high battery that can have effect on serious battery drain
5. On the lower right corner click “modify os on disk”
6. Backup all your data using usb cable & using blackberry desktop manager, make sure choose “backup all data or full backup”
7. if your blackberry has password, please deactivate it before we continue to the next steps, open BBSAK & after your device connected click wipe
8. after blackberry has been wipe completely (you’ll see white background with “error jvm” on the blackberry screen) open AppLoader (c:/program files/common files/research in motion/loader (search for cellphone icon described as “loader”)
9. click app loader and follow the on screen command, basically you just need to hit “next” few times until you see application selection (please install only standard application, do not install language or any other unimportant apps and click next
10. if you do all the steps correctly, you’ll notice the blackberry will be reboot, after booting completely, please repeat the booting step 2 – 3x times by pulling the battery out, until the booting process faster than before
11. final process is restoring your data using desktop manager, make sure you have 3G with more than 50% signal and if you have high speed wifi internet connection i suggest you to turn on wifi & connect Blackberry to your hotspot, this to ensure the restoration data for your BBM contacts, groups etc will be perfectly restored & speed up the restoration process, during the process DO NOT use your blackberry for about 2 hours (or you will get errors & your data wouldn’t completely restored)
12. final touch set your network setting to 2G only, set brighnest to 10 & turn gps off
13. good luck and have a great day with your new blackberry =)

free memory after shrinked the operating system

Translated in Bahasa

Dear All,

hari ini saya ingin share tutorial cara upgrade & shrink os backberry 9900, blackberry 9900 ini memang pada settingan defaultnya memiliki daya yang boros namun dengan sedikit setting dan tuning yang tepat semua problem tersebut dapat diatasi tanpa harus membeli battery cadangan. Saya sudah riset beberapa os blackberry 9900 yg cukup baik kinerjanya dari segi penggunaan daya dan memory management, sampai saat ini semua customer blackberry 9900 yg membeli dari gadget4all saya berikan os 7.0.0.440 + shrink os bb bos v 2.2 + 2G network kombinasi diatas saya nilai yang paling optimal dari segi battery usage dan memory usage, rinciannya adalah sbb :

Persiapan :

download beberapa tools yg diperlukan dibawah ini (download dari pc)

1. BBSAK
2. BB Boss v 2.2 & download attachment file settting shrink bb bos pd email ini
3. Blackberry 9900 os 7.0.0.440
4. Desktop Manager for Windows terbaru
5. Screen Shot of my settings on bb9900
6. BB Boss v 2.2 Shrink Setting bb9900

Cara Instalasi :

1. Install Desktop manager for windows, dan bagi yg belum memiliki versi terbaru saya anjurkan upgrade dulu melalui link yg saya berikan diatas
2. Install OS Blackberry 7.0.0.440 & delete vendor xml (ada pada directory c:/program files/common files/research in motion/loader)
3. Install BBSAK & BB Boss v 2.2 (jika senang dgn bb boss, bisa donasi usd 2 untuk pengembangan software berikutnya)
4. buka bb boss dan pada bagian atas ada dropdown box, arahkan pada os 7.0.0.440, lalu klik file – import setting – arahkan pada file setting yg saya berikan pd attachment email atau bisa lihat screen shot yg saya berikan dan samakan settingannya, setelah itu pilih “modify os on disk” (ada pd kanan bawah window bb boss) dan penting untuk diingat untuk selalu delete Social Feed krn aplikasi tersebut banyak memakan daya battery
5. Backup data anda melalui desktop manager dengan memakai kabel usb yg sudah disediakan dlm paket penjualan, pilih option backup all data
6. jika bb anda memiliki password saya sarankan untuk non aktifkan password anda dulu, lalu dalam kondisi bb masih tersambung ke pc, buka BBSAK dan pilih wipe
7. setelah proses wipe selesai (pada layar bb akan berubah putih dengan tulisan error jvm)
8. buka AppLoader (c:/program files/common files/research in motion/loader (cari icon gambar hp dengan tulisan loader atau app loader
9.klik app loader yg td saya sebutkan lalu ikuti perintah pada layar, singkatnya pilih next next sampai muncul loader window, centang aplikasi yg mau diinstall lalu klik next untuk melanjutkan instalasi
10. setelah ada tulisan finish pada windows anda, maka bb akan melakukan restart, lalukan restart dgn cabut battery selama 3 -4 x sampai proses restart terasa cepat
11. proses terakhir adalah restore data pada bb anda melalui desktop manager, jangan lupa pada saat restore selesai, pastikan bb dapat signal 3G dan lebih baik lagi jika tersambung ke koneksi wifi yg cukup cepat, hal ini penting dilakukan agar proses restorasi BBM (bbm contacts, icon dan groups dapat berlangsung sempurna) selama proses restore jangan gunakan bb anda untuk kegiatan apapun, tunggu 2 jam dulu baru bb bisa dipakai
12. final touch adalah setting network to 2G only, set brighnest to 10 dan set gps pada posisi Off
13. good luck and have a great day with your new blackberry =)

note :
jika tidak mau repot melakukan cara diatas , jika ingin memiliki blackberry 9900 atau any other os 7 devices, bisa hubungi saya (beli di saya hehe), nanti sebelum blackberry sampai ditempat anda, sebelumnya bb akan di proses dengan langkah2x yang tadi saya sebutkan diatas, praktis dan tidak perlu repot apalagi jika ditambahkan layanan wiCARE yg menambahkan rasa kenyamanan jika Blackberry rusak mendadak

  1. Herry Kosasi
    October 4th, 2011 at 17:19 | #1

    mantap om bro Bim…PROVEN!!

  2. admin
    October 4th, 2011 at 23:07 | #2

    @Herry Kosasi
    thanks bro

  3. Jens
    November 1st, 2011 at 04:16 | #3

    Hello,

    I can easily get a full day of heavy use out of my battery now.. tnxx!!
    but is er any possible way to have a good battery on 3G??? on these settings (with 3G on) my phone stays online for about 12/13 hours but it would be nice if its stays on for a full day (15+ hour)

    tnxxx

  4. admin
    November 1st, 2011 at 07:29 | #4

    Hello,

    The blackberry 9900 battery capacity is smaller than the predecessor (9700 & 9000 models) so i think 12/13 hours of battery life is already the best achievement for the blackberry 9900, if you would like more time to use it on 3g network, you could buy portable charger or extra battery as a spare battery

  5. Jens
    November 3rd, 2011 at 21:25 | #5

    okaay,,
    tnx a lot anywaysss!

  6. johnny
    November 19th, 2011 at 23:09 | #6

    hello, saya baru beli dakota, saya download meyepro dan bb saya crash. jvm error, di restart tidak bisa ,
    sudah saya install ulang.
    bisa bantu say install cara tersebut diatas pak ?/
    please contact saya di 6122416 ext 14 , johnny hari senen yah pak.
    maaf saya tidak bisa beli dari anda , hehehe sudah punya sih hehehe
    tapi kalau ada onyx 3 soon saya perlu dua unit.
    saya bisa dapat harga 4599,000 dari anda berapa yah pak ?/
    help me please sir !!!

    regards
    jk

  7. admin
    November 20th, 2011 at 03:41 | #7

    pak Johnny kalo sudah diinstall ulang tapi tidak bisa direstart itu kemungkinan besar yang rusak adalah ic power atau bisa juga ic flashnya, untuk blackberry 9900 memang diakui oleh RIM sering mengalami kerusakan tersebut artikelnya bisa dibaca di http://www.cnbc.com/id/45362561 saran saya jika blackberry tersebut masih bergaransi, dibawa ke service center untuk minta tukar unit / ganti baru

    untuk onyx 9790 itu baru akan dijual pada tanggal 26 november 2011, silahkan hubungi saya pada tanggal tersebut mudah2an barangnya sudah tersedia@johnny

  8. ola
    January 20th, 2012 at 06:51 | #8

    Please can you tell me what to do to my blackberry 9900. it get warm and hot and batery drain most times

  9. Nuel
    February 6th, 2012 at 20:14 | #9

    Gan mau nnya dakota saya timbul JVM error 545 itu mksud ny apa gan..
    Apakah ada pengaruh ny sama BB yang cacad..

  10. erik
    March 8th, 2012 at 08:32 | #10

    hello, kalau os 7.0.0.440 dibandingkan 7.1.0.267 lebih bagus mana didalam baterrei saver? kalau bisa tolong settingkan di dakota saya salah satu diantara dua os tersebut (karena saya sudah beli) berapa biayanya? thnx

  11. giovanni
    March 26th, 2012 at 16:23 | #11

    Bang admin,mau ngontak abang gimana caranya ya?saya punya bb kemaren error trus sama tokonya diupgrade jadi 7.1 ini mau mnta tolong abang cara yg diatas,ane ganti ongkosnya ntar

  12. adji
    April 19th, 2012 at 16:34 | #12

    Saya sudah punya dakota, bisa minta tolong di setting,kan ?dakota saya upgrade ke os 7.1 tp mengalami gangguan pada charger.indikator batt tidak pernah full.

  13. May 2nd, 2012 at 12:02 | #13

    I’ve spent the last Ten minutes reading two or three blogposts here and decided to sign up to your feed!

  14. May 9th, 2012 at 03:43 | #14

    You made some nice points there. I looked on the internet for the topic and found most people will go along with with your website.

  15. Daniel Keulemans
    August 2nd, 2012 at 09:03 | #15

    Dear Sir,

    Where is your shop so I van bring my indonesian friends BB to you?

    Best wishes,

    Daniel

  16. taruhan bola tangkas
    January 16th, 2013 at 08:17 | #16

    Hey there would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a difficult time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
    P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

  17. February 3rd, 2013 at 22:45 | #17

    I’m more than happy to uncover this great site. I wanted to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely appreciated every bit of it and I have you book marked to check out new information in your blog.

  18. February 27th, 2013 at 15:46 | #18

    Mas Bro yg budiman.
    Saya sdh install 9900jAllLang_PBr7.1.0_rel2108_PL5.1.0.546_A7.1.0.746 pada bb dakota 9900, namun saya mo ganti dengan versi lain, misalnya 9900jAllLang_PBr7.1.0_rel2283_PL5.1.0.593_A7.1.0.825_Vodafone_DE.
    Mohon saran dan masukkannya.. bagaimana caranya.
    Makasih Mas Bro.

  19. May 6th, 2013 at 10:32 | #19

    I love it whenever people come together and share ideas.

    Great blog, continue the good work!

  20. July 12th, 2013 at 06:53 | #20

    Hello, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the favor”.

    I’m trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  21. July 30th, 2013 at 19:21 | #21

    Its like you read my mind! You appear to understand
    a lot approximately this, like you wrote the e-book in it or
    something. I think that you simply can do with a few percent to pressure
    the message home a bit, however instead of that, that
    is fantastic blog. An excellent read. I will definitely be back.

  22. August 2nd, 2013 at 12:35 | #22

    Awesome site you have here but I was curious about if you knew of any community forums that cover
    the same topics discussed here? I’d really love to be a part of group where I can get responses from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Kudos!

  1. No trackbacks yet.